Cuma

OYUN GRUBU DENEYİMİ - Start Play School :)


Uzun bir aradan sonra merhaba :)

Özleştik mi sanki? :) Buaralar hayatımda yolunda gitmeyen durumlardan dolayı yazmaya ara vermiştim esasen... Hatta sonlardırmıştım ama sonra baktım o kadar emek heba olacak, baktım anılarımda kaybolup gidiyor... Yazma enerjisi buldukça kendimde, fırsatını buldukça tekrar yazmaya karar verdim. İşte o yüzden tekrar merhaba :)

Bu gün buraya yazdığım için hatıralarımızda ömürlük yer alacak olan konumuz; Kerem'in oyun grubu :)



Twinkle Twinkle Little Star

Kerem 1 yaşına girdikten sonra sosyalleşebilmesi için bir oyun grubu arayışına girdim. Oyun grupları anne-bebek iletişimin güçlenmesi ve anneyle bebeğin beraber kaliteli vakit geçirebilmesi için büyük nimet.

Sosyalleşebilmesi adına önemli diyorum çünkü bizim etrafımızda, ailemizde Kerem'in sık sık zaman geçirebileceği bir bebek yok bir Elifkuşumuz var dünya tatlısı oda İstanbul'da Keremle her zaman görüşemiyorlar :)


E Kerem bu durumda en çok anneannesiyle vakit geçiriyor bu yüzden evde sürekli toz alan, oyuncak süpürgesini elinden düşürmeyen bulaşık yıkamaya çalışan bir minnak haline dönüşmüştü :)) Tabii ki bu halinden şikayetçi değilim ama artık dışarıda farklı bir dünya olduğunuda keşfetmesi gerekiyordu:) Kısacası Kerem'in en göz önündeki rol modeli anneannesiydi :)) Ta ki içimize sinen bir oyun grubu bulup düzenli olarak gitmeye başlayana kadar :) Çünkü çocuğum aslında yaşıtlarının neler yaptığını ve bu dünyada kendisi gibi minik tatlış insanların olduğunu orada keşfetti :)





Davranış bozukluğu olan veya paylaşmayı sevmeyen bebeklerin gelişimine de bizzat gözlerimle şahit olduğum oyun grubu aktiviteleri aslında her anne ile bebeğin farklı ihtiyaçlarına farklı farklı yararlar sağlayabilcek nitelikte.

Tabii doğru yerde doğru insanlarla olursanız.

Buarada oyun grupları; haftada bir kaç gün sadece 1-2 saatliğine bebeğin anne veya babasıyla beraber gelişimi için farklı oyunların oynandığı, aktivitelerin yapıldığı gruplardır. Kreş gibi bir yapılanmayla karıştırılmamalı burda esas olan ebeveyn eşliği ve paylaşma duygusudur.






Biz start play school'a karar vermeden önce bir çok yerde deneme derslerine katıldık. Ama ne aradığım samimiyeti ne hijyeni nede donanımlı bir öğretmeni malesef bir arada bulamadım. Doğruyu söylemek gerekirse isim yapmış çoğu yeri çok sığ buldum.(gidip kendiniz denediğinizde de göreceksiniz). Bir kaçının alışveriş merkezlerindeki oyun alanlarından bir farkı yokken kimi okul öncesi mezunu ama yetersiz, kendini geliştirmemiş yardımcı abla adı verilebilecek insanlara emanet ediyor çocuklarınızı...Bu sebeple kayıt yaptırmadan önce muhakkak bir kaç yerde deneme derslerine katılmanızı ve sonra karar vermenizi tavsiye ederim.(İrem Çicek) Öğretmenimizin eğitim hayatını araştırırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bu tarz tercihlerde butik yerlerin zincirleşmiş işletmelere nazaran daha verimli olduğu inancındayım. Ki bakınız zincirleşmiş kelimesinin ardına işletmeden başka kelime getiremedim. Çocuğumuzun keyifle vakit geçirip eğitim alacağı yer işletme mantığında yönetilmemeli. En azından ben bu görüşteyim.




Bizim her haftasonu Kerem ile beraber katıldığımız oyun grubunda her hafta farklı bir tema belirlenerek çocukların drama ve müzik eşliğinde o konudaki bilgileri pekiştirildi. Kimi zaman ritim çalışmaları kimi zaman bebeklerin yaratıcılığının ön plana çıkarıldığı aktiviteler yapıldı. Başladıktan bir kaç hafta sonra bebekler ve anneler artık arkadaştı. Kerem diğer bütün arkadaşlarını isimleriyle biliyor hale geldi. Oyun bittiği zaman o gün oyunla alakalı materyali çok sevsede kaldırması gerektiğini öğrendiğinden süre ve bitiş kavramlarını öğrendi. Paylaşmayı payına düşene razı olmayı öğrendi. Cumartesileri okkuuy okuuuyy (okul) diye uyanıp  biran önce kahvaltısını yapıp oyun grubundaki öğretmeni ve arkadaşlarına kavuşmak isteyecek kadar sevdi oyun grubunu.





Biz bazı mecburi sebeplerden kısa bir süreliğine oyun grubumuza ara verdik. Ancak en kısa zamanda tekrar dönüş yapacağız. Orada öğrendiği şarkıları hala istiyor. Her hafta yapılan karşılama ve veda ritüellerinide oyunlarımıza katarak şimdilik evimizde devam ediyoruz :) Buarada yukarıda söylediğim gibi kaliteli ve verimli vakit geçirebilmek esas olduğundan oyun saatleri içerisinde fotoğraf çekmek yasak :) Çünkü anneler kendilerinide oyunun içine katıp keyifli vakit geçirmeli. Buradaki fotoğrafların hepsi Start Play School tarafından çekilip haftalık annelere yollanıyor buda güzel bir ayrıntı bence :)




Kerem orada gördüğü herşeyi çok çabuk öğrendi evde çocuğunun davranışlarına bu gelişim yansıdığında insanın gözlerinin içi gülüyor ve doğru yoldayım diye gururlanıyor :) Çocuğunun üstüne fazla düşüyorsun, herşeyi paylaşıyorsun gibi eleştirilere maruz kalan biri olarak Kerem için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımı fark edip takdir eden insanların sayısının fazlalığı ve takdirleri yolumun ve paylaşımlarımın ne kadar doğru olduğu konusunda beni her seferinde "Küstüm oyanmıyorum" psikolojisinden uzaklaştıryor ve annelik serüvenime bildiğim yoldan devam ediyorum :) Sonuçta herkesin evladı için neyin doğru olduğu kararı kendine ait. Ve biz ancak onlar birer yetişkin olduğunda hangisinin doğru olduğu ayrımına varabileceğiz :)

Son olarak Sevgili İrem öğretmenimiz ve ekibine, Perçem hanıma sevgilerimi ve teşekkürlerimi iletiyorum. Tekrar görüşmek üzere.
Ve umarım siz değerli takipçilerimin sorularını aydınlatabilmişimdir. Yinede merak ettiğiniz noktalar varsa bana yazabilirsiniz.

NOT: 12 ders sonucu deneyimlenenlerin paylaşıldığı bir yazıdır ki özellikle ilk günden yazmadım tamamen deneyimleyip bir olumsuzlukla karşılaşırsam onuda belirtebilmek adına. Ancak tamamiyle artı değer sağlayan bir deneyim oldu.

Not: Reklam değil Alın teri :)

Bir dahaki yazım artık Karadeniz Gezimizin Devamı olacak inşallah...

Şimdilik o güne kadar hoşçakalın :)














1 yorum:

  1. Starplayscool oyun grubuna bir hevesle başladık fakat burada 2 yaşındaki oğlumun oyun esnasinda ögretmenin beliledigi oyuncaklar disinda oyuncaklara dokunmasinin kıstlanmasi oyun sırasında bir oyuncak yumurtayı kırdığı için dai sayılı vermeye ve kırma diye ikaz edilemesi, oğlumun çok hereketli olmasi irem hanımı rahatsız etmesi ve 26 aylık bir bebegi cok hareketli oldugu icin grup da istememesi bizi üzdü.fakat başka bir oyun grubuna götürdügümde gördük ki bizim 26 aylık çocuğumuzun özgür olabildiğinde gruba uyduğunu öğretmenin dinlediğini gördük.ve asla starplayscool dan memnun kalmadık....

    YanıtlaSil