Salı

"BARDABAS" AKTİVİTE KUTUSU İNCELEMEMİZ :)


bardabas

Merhaba,

Uzun zamandır Bardabas aktivite kutularıyla ilgili görüşlerimi ve kutu içeriğini anlatacağım bu yazıyı sorularınıza kapsamlı bir cevap olabilmesi için yazmayı planlıyordum aslında. Ama her ay aktivite kutusu geldiğinde Kerem büyük bir heyecan ile kutuyu açtığından ve oyunlara daldığımızdan gerekli fotoğrafları çekemedim ve yazmak bugüne kaldı :) 

Neden aktivite kutusu?

Çalışma hayatına döndüğümde Kerem henüz 7 aylıktı. Gelişimini destekleyici kartlarla ve sesli, ışıklı oyuncaklar ile idare edebildiği aylardaydık. Ne zaman evde farklı aktivitelere yönelme ihtiyacı duydu, o zaman ben de destek bir aktivite kutusuna ihityaç duydum.
Çalıştığım için bütün aktiviteleri evde kendim hazırlayamıyordum, o kadar vaktim olmuyordu. Bir de Kerem'e anneannesi bakıyor, hafta içi anneme "Kerem'e aktivite hazırla, şu gereçleri kullan, bunu yap" diyemezdim, desem bile o da belli bir yere kadar basit olanları hazırlayabilirdi. Kısacası her ne kadar haftasonları gerekli aktivite materyallerini temin edip Kerem için oyun kurabilsem de hafta içi için desteğe ihtiyacımız vardı :)

aktivite kutusu öneri
Kutuyu öpüyor delii ! :)

Neden Bardabas Aktivite Kutusu?

Bu şekilde hizmet veren birkaç isim var. Bunların hepsini internetten araştırdım. Örnek kutuları sitelerinden inceledim. Şu an Kerem'in ayına uygun hazırlanan kutularda ilgimi en çok çeken ve eğlenceli bulduğum "Bardabas" oldu. Çünkü daha çok ince motor gelişimine yönelik. İçi kitaplarla dolu kutuları beğenmedim, çünkü zaten o kitapları biz ayrıca alıyoruz. Önce örnek bir kutuyla başladık. Verim aldığımızı ve Kerem'in de ilgisini çektiğini gördüğümden 6 aylık üyelik başlattım. Süremiz gelecek ay sona erdiğinde yine yenileyeceğim. Evet belki materyaller temin edilebilir ve evde kendi kendimize hazırlayabiliriz ama ben içinden çıkan fikirleri ve kolaylığı satın aldığımı düşünüyorum. Mesele zaten düşünebilmekte, üretebilmekte ve uygulamaya koyabilmekte :)




Gelelim kutu içeriği incelememize :)


Her kutuda mutlaka lavanta kokusu var. Oyun bitiminde bebeğimizin avucuna sürmemiz için. Bunun amacı ileride bebeğimiz lavanta kokusunu duyduğunda hatıralarına çağrışım yapacak ve sizinle geçirdiği oyun dolu güzel anları hatırlayacak. Çünkü "koku" geçmişi hatırlamamızda anahtar görevi gören bir duyudur :)




Yine her kutuda iki anne bir mutfağın hazırladığı ayın sebzesi broşürü var, sebzeye ait bir tarif ve güzel bilgiler içeren.




Ve yine her kutuda "Ödül Zamanı" stickerları var. Yukarıdaki resimde Kerem'in kazağında da var mesela bir tane :) Çünkü oyunu başarıyla tamamladı.




Bu ay kutumuzdan bir de hediye çıktı :) Makarna lütfen'den akıllı şehriye. Çokça sebze içeriyor hem de harf ve rakamlardan oluşuyor.

Her kutudan 5 adet duyusal aktivite çıkıyor. Bu ayki kutumuzdan çıkan ilk aktivitemiz insanlar yap-bozu :) Bir zihinsel gelişim ve tamamlama aktivitesi.

aktivite kutusu
bardabas


 İkinci bardabas aktivitesi "Maymun Acıkmış". Bu oyunda maymunu muzlarla besliyoruz tekerlemeler söyleyip sayı saymayı öğreniyoruz. "Maymun biraz açıkmış 2 tane muz yedirebilir misin?" "Aaa maymuncuk doymamış üç muz daha verelim." Tabi bizim muz canavarı Kerem arada kendini de beslemeyi ihmal etmedi ve maymuncuğun muzlarına göz dikti :)



 Bardabas kutumuzdan çıkan üçüncü eğitici aktivitemiz sayılar, meyvelerle oluşturulmuş sayılar zeka kartları...


Dördüncü aktivitemiz "Düğmeden Yılan". Bir düğme geçirme çalışması. İnce motor gelişimi iş ve uğraşı terapisi aktivitelerinden biri. Bebeklerimiz bu oyunda düğmeyi keçelerdeki kesiklerden iterek geçirme ve geri çekme çalışabilir. Bu etkinlik ince motor gelişiminin yanısıra görsel algı ve planlama yetileri üzerinde yoğunlaşan bir aktivite. Ayrıca bebeklerimiz bu aktiviteyi tamamladıklarında düğme iliklemenin ilk adımlarını atmış olacaklar :)


Bardabas kutusunda bu ay bulunan beşinci aktivite ise "Pon Pon Dizme" Bu egzersizde bebeklerimizden belli bir çizgi üzerine poponları yapıştırmasını bekliyoruz. Parmak kaslarını çalıştıran bir odaklanma egzersizi. Parmak kasları çalıştıkça ortaya beceri çıkar. Beceri, beyin ve kas gruplarının organize şekilde çalışması durumudur. Bu etkinliği daha sonra Kerem'in masasının alt kısmına yapıştıracağım ve ondan sırt üstü uzanarak ponponları dizmesini isteyeceğim. Oyunları motomot uygulamamıza gerek yok. Bardabas kutumuzdan çıkan materyalleri daha sonra farklı farklı kullanabiliriz :)



Biz haftaiçleri bu aktiviteleri Kerem ile ara ara tekrarlıyoruz. Oyununu bitiren Kerem'e stickerını hediye ediyoruz. O da çok mutlu oluyor:) Sticker yapıştırmak bile O'nun için bir oyun :) Baksanıza ne kadar mutlu maaşallah! :)


Montessori'ye uygun oda dizayn etmek istiyorsanız ilk kural her şey bebek tarafından ulaşılabilir olmalı. Biz de Kerem'in odasını bu şekilde düzenlediğimizden bardabas kutuları da her zaman ulaşabileceği bir yerde duruyor. Böylece istediği zamanlarda (çoğunlukla:)) oyun kutularını getirip oynamak istiyor :) Haftasonları benim evde hazırladığım etkinliklerle ilgili yazılarıma bu link'ten ulaşabilirsiniz. Yalnız hafta içleri kaliteli vakit geçirebilmemiz için çalışan Bardabas ailesine çok teşekkür ederiz. Dikkat! Reklam değil deneyimlemiş anne tavsiyesidir. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder