Pazartesi

OTO KOLTUĞU SEÇİMİ

Aman arkadaşlar bu konu çok önemli...

Lütfen, n'olur bebek ve çocuklarda oto koltuğu kullanımını ihmal etmeyelim...

Beş dakikalık mesafe demeyin...

Kalabalık olacağınızda koltuk şimdi çok yer kaplıyor bagaja kaldırıp arkaya sıkışalım bebeği de kucağımza alırız sakın sakın demeyin...

Unutmayın ki, oto koltuğu da tıpkı emniyet kemeri gibi kullanımı zaruri bir güvenlik gerecidir ve hayat kurtarır. Yetişkinler için tasarlanan emniyet kemeri çocuklarda tek başına yeterli güvenliği sağlamaz.

Türkiye'de trafik kazalarında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin yüzde otuzu 0-14 yaş aralığındaki çocuklardır.


Batı Avrupa ülkelerinde trafik kazasına maruz kalan her 100 çocuktan 3'ü hayatını kaybederken maalesef bizim ülkemizde bu oran %46'dır. Ne kadar üzücü değil mi? Bu acı gerçeklerin üzerimizde yarattığı soğuk duş etkisini unutmayalım.


Oto koltuğu seçerken yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzun boyuna ve kilosuna göre gruplara ayrılmış olan oto koltuğu çeşitlerinden hangi grubun sizin için uygun olduğunu bulmaktır.

Yeni doğmuş bebeğiniz için kullanacağınız oto koltuğu ana kucağı şeklinde olanlardır.
 (Grup 0+) Yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır. Her ana kucağının oto koltuğu özelliği taşımadığını unutmamalı ve seçiminizi yaparken buna dikkat etmelisiniz.
Bebek Group 0+  Doğumdan 13 Kg'a Kadar  12 Aylığa Kadar
ÇocukGroup 1  9 kg'dan 18 kg'a kadar  9 aylıktan 3½ yaşına kadar
Büyük Çocuk Group 2/3 15 kg'dan 36 kg'a kadar  3½ yaşından 12 yaşına kadar






Kerem için tercih ettiğimiz ilk oto koltuğu 0-13 kilo için kullanılan Kraft Mint oldu.


  • ECE  R44/04 (Avrupa Güvenlik Standartı) belgeli olması seçimimizi belirleyen en önemli faktörlerden biriydi.

Kerem'in doğduğu ilk zamanlar daha rahat edebilmesi için içine oto koltuğu destek minderi kullandık. Bebeğin bel desteğini sağlıyor çünkü bütün oto koltuklarında ya da ana kucaklarında bebeğiniz henüz çok küçükken fazla rahat edemiyor, beli içe doğru çöküyor. Destek minderi bunu engelliyor.
  • .


 İlk tip (Grup 0+) oto koltuklarında genelde 13 kiloya kadar kullanıma uygun diye belirtiliyor. Yalnız biz Kerem'in 13 kilo olmasını beklemeden bir üst modele (Grup 1+) geçme gereği duyduk çünkü boyu uzadı ve içinde rahat edemediğini farkettik. Bebeğinizin kulak hizası oto koltuğunun üst hizasını geçmeye başladıysa bir üst modele geçme zamanı gelmiş demektir. Zaten ters gitmekten de hoşlanmamaya başladı, yolculuk yaparken bizi görmek istiyordu. Fiziksel olarak gelişimini tamamladığında yani tamamen oturabilmeye başladığında, 9 aylıkken yeni bir oto koltuğu arayışına girdik.

İkinci tercihimiz Maxi-Cosi Tobi oldu. 9 aylıktan 3,5 yaşa kadar kullanıma uygun. (9-18 kilo). Tercih sebeplerimize ve kullanım tecrübelerimize gelecek olursak;

  •  Oto koltuğunun yüksek durmasını sağlayan bazası tercihimizi belirleyen önemli nedenlerden çünkü Kerem'in dışarıyı izlemesini kolaylaştıracak ve yolculuktan keyif almasını sağlayacak bir detay.
  •   Koltuğun yatay şekle getirilerek uyku pozisyonunda ayarlanması. Koltuğu 5 ayrı pozisyonda ayarlayabiliyorsunuz.


Kalite Belgeleri: ECE R44/04


  •  Emniyet kemeri mekanizması pilotların kullandığı mekanizmadan yani çocuğu oturtmadan önce emniyet kemeri havada duruyor çocuğu rahatça oturtup emniyet kemerini rahatça bağlıyorsunuz. Çok kullanışlı bir sistem. İlk resimde de görebileceğiniz gibi emniyet kemeri havada duruyor. Çocuğu koltuğa oturturken yok kemer altta kaldı, ordan çekiştir, burdan kaldır sorunu olmuyor.
  •  Aldığı Ödüller

Adac 06/2006 Group 1 Good
Test.de 06/2006 Group 1 Good
ÖAMTC.at 05/2006 Group 1 Good
Red Dot Designe Award 2006
Adac 06/2007 Group 1 Befriedigend ve en son 2009’da ADAC’tan güvenlik ödülü almış. Safety Ratings: 4 ADAC otomobillerle ilgili her türlü testi yapan güvenilir bir kuruluş. Oto koltukları için olan güvenlik testinde maket bebekler kullanıyorlar ve bu iş için özel üretilmiş arabalarla oto koltuklarının kaza anındaki güvenilirlik ve emniyet seviyesini ölçüyorlar.
  •  Anti alerjik ve anti baktariyel terlemeyi en aza indiren kumaş kullanılmış. Biz yine de özellikle yaz aylarında havlu kılıfıyla kullanıyoruz. Terleme sorunu yaşamıyoruz.
  • Eş zamanlı baş desteği ve emniyet kemeri ayarı. Bebeğinize göre özel ayarlayabileceğiniz 7 ayrı  baş desteği yükseklik pozisyonu var.
  • Yan darbe koruması. Ekstra baş ve boyun koruma desteği var. Kaza anında darbe basıncını absorbe eden özel beyaz köpük malzeme kullanılmış. Maxi-Cosi yan darbe koruma sistemi, ciddi kafa travmalarını engellemek için çarpma kuvvetini anında emen bir sistem.Oto güvenlik koltuğunun çocuğunuzun kafasını saran kısımları, EPS ve SPS köpükleri ile güçlendirilmiştir. Kullanılan bu maddelerin, yan ve arka çarpışmalarda çarpışma etkisini, ön çarpışmalarda ise geri tepme kuvvetini emdiği ve bir bütün olarak en üst düzey korumayı sağladığı kanıtlanmıştır.
  • ISOFIX'li (ISOFIX, uluslararası standart bir oto koltuğu montaj sistemidir. Emniyet kemeri kullanmadan bir çocuk oto koltuğunu arabaya takmanın güvenli, kolay ve hızlı yoludur.) bir oto koltuğu istememize rağmen aradığımız diğer kriterlerin hepsini sağlayan bir model bulamadık. Bizce çok da önemli bir detay olmadığından toplam fayda-maliyet açısından bize en uygun olan ve arabaya 3 noktadan emniyet kemeri ile bağlanan Maxi-Cosi Tobi oto koltuğunu tercih ettik.
Bu grupta bir oto koltuğu ihityacınız varsa inceleyebileceğiniz bir diğer güvenilir marka Britax-Römer olabilir. 

Oto koltuğu seçimimizi belirleyen kriterleri ve naçizane tecrübelerimizi sizler için derlemeye çalıştım  umarım faydalı olmuştur. 

Güvenli yolculular :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder