Perşembe

TARİHE NOT: 2016 BİTERKEN

2016 senin bu dünyada yaşadığın ilk tam yıl...

Sana büyüdüğünde bir masalmışçasına anlatacağımız tarih yazacak olaylara şahit olduğumuz yıl...

Bu yıl Dünya'da ve Türkiye'de yaşanan olaylar unutulacak cinsten değil evet, ama ben yine de küçük notlar bırakayım buraya...

Büyük mutluluk ve umutlarla başladığımız güzel bir yılın ilk ayı, Ocak'ta patlamaya başladı bombalar. Sultanahmet...Bu patlama Türkiye'yi şoke etti. 13 kişi hayatını kaybetti. Suriye kökenli bir yabancı canlı bomba olmuştu.
Ah şu Suriyeliler dedik... Canlı bombanın ırkı çok önemliymiş gibi.



Şubat, bu sefer Ankara... Bomba yüklü araç, Genelkurmay, TBMM ve kuvvet komutanlıklarının yakınında 5 askeri servis aracının geçişi sırasında patlatıldı. Saldırıda 28 kişi öldü, 61 kişi yaralandı. Yok artık dedik daha neler...

Mart, 13 Mart... Ankara Güvenpark bu sefer. Sana alışveriş yapmaya çıkmıştık evin yakınlardaki bir LCW mağazasındaydık. Bomba dediler bir anda bütün mağazaya yayıldı haber. Teyzen Kızılay'daydı. (A sen Kızılay neresi diye düşüneceksin büyük ihtimalle okurken ben en iyisi muhtemelen senin ileride bilecek olduğun ismini de yazayım: 15 Temmuz Kızılay Demokrasi Meydanı. Bu konuya da geleceğiz merak etme). Evet ne diyordum? Teyzen Kızılay'daydı elimi telefona attım ve çağrı yapılamıyordu. Sinyal kesiciler devrede muhtemelen ama inan o korkuyla onu algılayabilmem çok uzun sürdü. Yazamayacağım düşünceler geçti aklımdan. Gitti dedim. Neyse ki bir 15 dakika sonra ulaşabildik. İyiydi saldırıda hayatını kaybeden insanlara rağmen sevindik çünkü teyzen bir önceki otobüse binmişti.

19 Mart İstanbul Taksim'de canlı bomba saldırısı. Bu kez ölü sayısı az 5 kişi! Bu yüzden patlamadan daha çok olay yerine ortanca eşiyle, fakirler gibi karanfil değil de gül bırakan zenginler konuşuldu.

Nisan, bu tarz toplumsal çöküş yaşatacak kötü bir olay yaşamadık milletçe. Yalnız bir detay vereyim ileride Beşiktaş'lı olacak olursan Vodafone Arena Stadı açıldı. (10 Nisan 2016) Bu açılış Beşiktaş'lı olabilmen ihtimali dışında neden önemli yazının devamında anlayacaksın.
Mayıs, Başbakan değişti. Ahmet Davutoğlu başbakanlık görevini bıraktı. Binali Yıldırım Türkiye'nin 27. Başbakanı oldu.
Haziran, İnanmazsın ama yine Türkiye bomba haberleriyle yıkıldı. Atatürk Havalimanı'na silahlı ve bombalı intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD mensubu olduğu belirtilen üç saldırgan, dış hatlar terminalinde önce uzun namlulu silahlarla etrafa ateş açtı, ardından da üzerlerindeki bombaları patlattı. Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti, 236 kişi yaralandı.
Havaalanları en yüksek güvenlik tedbirlerinin alındığı yerler dedik inanamadık...

Temmuz, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi... Her akşam olduğu gibi televizyonda herhangi bir program izlerken arkadaşım yazdı  "Gökyüzünde uçan jetler ne alaka?" Ne jeti olabilirdi ki? Kalktım balkona çıktım bakındım. Anlam veremedim geri döndüm. Baban TRT'yi açmış, bir kadın bir bildiri okuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşları diye başlıyor, devlet görevini yapamaz hale gelmiştir diye devam ediyor. Yurtta sulh konseyi yönetime el koymuştur diye bitiriyor. Darbe mi oldu yani? O an öyle kalakaldık. Sen içeride uyuyordun. Tekrar balkona çıktık, baktık insanlar dışarıda marketlere, benzin istasyonlarına, ATMlere akın etmişler. O an, "Kerem!" dedim. "Ya bezi biterse? Ya maması biterse?" Baban hemen dışarı çıktı. O hengameye, o sıraya giren insanların içine O da senin için karıştı. Ne içeceği suyu gelmiş aklına, ne yiyeceği ekmek. Rafta kalan son bezleri toplamış eve geri döndü. O gece yaşananlar gerçekten kabus gibiydi. Cumhurbaşkanı face time kullanarak bir canlı yayına bağlandı. "Hayır henüz darbe yok çıkın kurtarın devletinizi" dedi. İnsanlar sokağa döküldü tankların altına yattı. Savaş uçakları meclisi bombaladı. Askerler halkına ateş açtı, halk askerleri linç etti. İnan hayatımızda o güne kadar yaşadığımız en korkunç, en garip geceydi. Dahası da olamaz herhalde demek istemiyorum çünkü bu yıl ne zaman dilimize bu cümle gelse bir kez daha yandı canımız. Allah beterinden korusun demekle yetiniyorum sadece. 240 kişinin ölmesi, 1535 kişinin yaralanması ve 104 darbeci askerin öldürülmesiyle sonuçlanan  darbe girişimi sonrası toplanan MGK'nın tavsiyesi Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 21 Temmuz gece 01:00'den itibaren tüm Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.


Ağustos, Türkiye, "Fırat Kalkanı" kod adıyla Cerablus'a sınır ötesi operasyon düzenledi. 26 Ağustos’ta Şırnak’ın Cizre ilçesinde emniyet müdürlüğüne bomba yüklü bir kamyonla saldırı düzenlendi. Saldırıda 11 polis hayatını kaybetti, üçü sivil olmak üzere 78 kişi yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi.

Eylül, Senin doğum gününü kutladık güzel oğlum 1 yaşına bastın. 

Ekim, OHAL kararı 3 ay daha uzatıldı. Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde jandarma karakoluna 9 Ekim’de bombalı kamyonetle düzenlenen saldırıda 10’u asker 15 kişi hayatını kaybetti, 13’ü asker 26 kişi yaralandı.

Kasım, Amerika'nın yeni başkanı Donald Trump seçildi. 6 Kasım'da birden internet erişimimiz kısıtlandı. Türkiye'de büyük olaylar ya da kayıplar olduğunda internete kısıtlama getiriliyor. Oradan anladık yine bir şey olmuş. Meğer HDP'lileri tutuklamışlar terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek gibi gerekçelerle. PKK yandaşları ayaklanmış Diyarbakır'da olaylar çıkmış bu ara dolar fırlamış. Evet dolar 3.55 leri gördü oğlum.
Ekonomi mahvoldu yandık dedik.

Aralık,  2016 terörle başlayıp terörle bitti malesef. Hani Beşiktaş Vodafone Arena Stadı açıldı demiştim ya hah şimdi ordayız. Beşiktaş Bursaspor maçından bir saat sonra, Vodafone Arena yakınlarında gerçekleştirilen çifte terör saldırısında 45 vatan evladı hayatını kaybederken, Türkiye’de bir günlük ulusal yas ilan edildi. 
Çıkmayalım artık sokağa dedik...
Bitti mi sandın? daha bitmedi. Maalesef bitmedi. Beşiktaş’ta gerçekleşen terör saldırısının yaralarını saramadan hainler Kayseri’de çarşı iznine çıkan askerleri hedef aldı. Halk otobüsünün geçişi sırasında bombalı araçla gerçekleştirilen saldırıda 14 askerimiz şehit oldu. Dayın da Kayseri Erciyes Üniversite okuyor biz yine telefonda telaşla.


2016'da bütün Türkiye defalarca telaşla telefona sarıldı...Kaç kere kötü haberler alındı kaç insan öldü kaçı yaşarken öldü belli değil...

Bütün bunlar olurken her gün ana haber bültenlerinde kaç kadın cinayeti, kaç çocuk istismarı haberi dinledik, gazetelerde her gün satır arası kaç şehit haberi okuduk belli değil. Öyle günler oldu ki bazen dışarı çıkmaya korktuk. Bazen de unuttuk hiçbir şey olmamışçasına yaşadık.

Sen gelecekte nasıl bir Türkiye'de yaşayacaksın belli değil... Başlarken masalmış gibi anlatacağımız dedim çünkü bomba, patlama, terör, darbe ve daha bir çok can yakan kelimeye ait bilginin sadece kitaplardan okuduğunla sınırlı kalması dileğim...

Umarım bir gün bu yazdıklarımı o günlerden belliymiş diyerek değil ne günler yaşamışlar diye inanamayarak okursun.

Seni seven Annen...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder